Hormonit tasapainoon

Mitä hormonit ovat?

Hormonit – kuten insuliini, estrogeeni, testosteroni ja adrenaliini ovat erittäin tärkeitä kemiallisia lähettimiä, jotka vaikuttavat elimistön yleiseen terveydentilaan. Terminä hormoni tulee kreikankielisestä sanasta hormao, joka tarkoittaa kiihdyttämistä ja herättämistä.

Hormonit ovat kemiallisia aineita, joita keho itse tuottaa. Niitä erittyy erilaisissa rauhasissa ja elimissä kuten kilpirauhasessa, munasarjoissa, kiveksissä, aivolisäkkeessä, haimassa ja lisämunuaisissa. Koko hormonijärjestelmä ja hormonit toimivat yhdessä kehon muiden toimintojen kanssa.

Hormonien epätasapaino aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia

Jos yksi tai useampi hormoni on epätasapainossa, se voi aiheuttaa suuria terveysongelmia. Kannattaa lukea tämä juttu, jos sinusta tuntuu, että hormonitasapainosi ei välttämättä ole kunnossa.

Hormonien epätasapaino näkyy monenlaisina vaivoina, kuten turvotuksena, rintojen kipuna, alhaisena libidona, masennuksena, päänsärkynä, iho-ongelmina, unihäiriöinä, painonnousuna sekä monella muulla ikävällä tavalla. Osa näistä voi taas olla syynä siihen, että miksi hormonitasapainoon voi tulla häiriöitä.

Hormonit vaikuttavat sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin. Niillä on tärkeä osa mm. ruokahalusi, painosi ja mielialasi hallinnassa. Kun sinulla on tasapainoinen hormonijärjestelmä, elimistösi pysyy terveenä.

Yleisin syy hormonien epätasapainoon on stressi. Jos se valtaa koko elämän, se voi muuttua krooniseksi, jolloin keho alkaa tuottamaan liikaa kortisolia, joka häiritsee hormonituotantoa.

Liikunta, nukkuminen, kunnollinen ruoka ja stressin vähentäminen ovat vain osa niistä tavoista, jolla voidaan tasapainottaa hormonien tuotantoa. Kun syöt oikein ja terveellisesti, oikeita ravintoaineita, se auttaa sinua merkittävästi.

Suolistolla on merkittävä rooli hormonien säätelyssä. Matala-asteinen tulehdus kehossa ja probioottibakteerien puuttuminen suolen seinämistä altistaa sinut hormonaalisiin ongelmiin. 

Näillä keinoilla tasapainotat hormonejasi luonnollisin keinoin:

  • Vähennä sokerin ja makeiden ruokien syömistä
  • Tasapainota stressitasojasi säännollisesti esimerkiksi joogalla tai kävelylenkillä.
  • Koita vähentää altistumista kemikaaleille, joita löytyy esimerkiksi muovisista tuotteista, kuten vesipulloista (bisfenoli A).
  • Paranna nukkumismahdollisuuksia. Hanki esimerkiksi parempi tyyny, mene nukkumaan aina samaan aikaan ja vähennä illalla sinistä valoa.
  • Harrasta liikuntaa säännöllisesti
  • Syö ruokia, jotka sopivat suolistollesi. Lisää ruokavalioon sellaista ruokaa, josta suolisto pitää esimerkiksi hapankaali ja kimchi. Juo juomaa nimeltään kombutsa, joka tekee myös hyvää suolistollesi.
  • Syö magnesiumlisää, jonka tiedetään vähentävän stressiä, jännitystä ja parantavan unta.
  • Syö adaptogeeneja, jotka ovat yrttejä. Niiden kerrotaan auttavan verensokerin hallinnassa, parantavan mielialaa sekä tukevan lisämunuaisten ja kilpirauhasen toimintaa.
  • Lisää ruokavalioosi puhdasta proteiinia, joka ei tarkoita esimerkiksi sellaisen naudan lihaa, jolle on syötetty hormoneja ja antibiootteja. Kala on hyvä vaihtoehto.
  • Muista syödä terveellisiä rasvoja, jotka auttavat mm. monien vitamiinien imeytymisessä, joiden puutos voi jo itsessään aiheuttaa hormonitasapainon muutoksia. Tällaisia rasvoja saat esimerkiksi oliiviöljystä, avokadoista, pähkinöistä ja kalaöljystä.

Myös lisäravinteilla esim. omegat, D-vitamiinit tehostat elimistön immuunitoimintaa, Tietyt adaptogeeniset kasvit tiputtavat kehon stressitasoja. Myös syömällä probiootteja ja muita maitohappobakteereita pystyt parantamaan tärkeimpien hormonien, kuten insuliinin, greliinin ja leptiinin, tuotannon säätelyä.

Unen ja stressin merkitys hormonien epätasapainoon

Uni säätelee keskushermoston välittäjäaineita, kuten dopamiinia, joka ohjaa elimistön kelloa ja mielihyvää. Akuutti univaje nostaa dopamiinitasoja, joka selittää esimerkiksi helpommin tehtävät heräteostokset. Uni auttaa pitämään stressihormonit tasapainossa, antaa energiaa ja palauttaa kehoa.

Liiallinen stressi vähentää immuniteettitasoja, suoritus- ja työkykyä. Se lisää alttiutta ahdistuneisuudelle, painonnousulle ja masentuneisuudelle. Liikunta auttaa säätelemään elimistön endorfiinia, testosteronia, kasvuhormoneja sekä insuliinia. Tärkeintä on jokaisen löytää itselleen sopiva liikuntamuoto. Toiset pitävät kovatehoisesta liikunnasta ja taas toisille sopii rauhallisempi tahti.

Haluatko tietää enemmän?

Hyvinvointisi.fi on listannut parhaat helppolukuiset ja kansantajuiset kirjat hormoneista ja aineenvaihdunnasta. Tutustu tästä!