Syvän ja REM unen määrä
Nuku itsesi terveemmäksi
Uni vaikuttaa kaikkeen. Mielialaan, vointiin, tekemisiin ja käyttäytymiseen. Jos uni on huonoa, aivotoiminnan kapasiteetista ei saada irti kaikkea mahdollista ja elimistön toiminta kääntyy päälaelleen. Olo voi tuntua sumuiselta.
Uni vaikuttaa keskushermostoon, immuunijärjestelmään, aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan. Jos ei nuku tarpeeksi, altistuu sairauksille, tulehduksille ja haavojen paraneminen hidastuu. Muisti pätkii, ongelmanratkaisukyky heikkenee, oppiminen hidastuu ja tapaturmariski kasvaa.
Olipa kyse fyysisestä tai psyykkisestä palautumisesta, niin 95 prosenttia palautumisesta tapahtuu unen aikana. Uni myös täydentää aivojen energiavarastoja ja edistää oppimista.
Painonhallinnan kannalta unella on ratkaiseva merkitys, sillä univajeen tiedetään muuttavan ruokailukäyttäytymistä. Väsymys lisää ja voimistaa näläntunnetta. Näläntunne voimistuu ja kylläisyyden tunne katoaa. Tekee mieli makeaa, varsinkin nopeita hiilihydraatteja. Kun on nukkunut huonosti, ei jaksa lähteä myöskään liikkumaan. Uni siis vaikuttaa painonhallintaan monelta kannalta.
Alkoholilla itseään ei kannata tuudittaa uneen. Sen heikentää unen laatua jo vähäisinä määrinä.
Väsymys pilaa helposti elämänlaadun. Nukkuminen on ominaisuus: toiset ovat parempia nukkumaan ja toiset taas ovat herkkäunisia, mutta jokainen pystyy parantamaan nukkumistaan. Unen tarve on yksilöllistä, mutta aikuisella hyvä määrä on 7–8 tunnia unta joka yö.
Unen määrä
REM-unen aikana aivot käsittelevät ja tallentavat opittuja taitoja sekä vahvistavat muistia. Liian vähäinen REM–uni voi aiheuttaa väsymystä, ärtyneisyyttä, masennusta ja muistivaikeuksia.
Syvän unen aikana aivot puolestaan lepäävät, kasvuhormonia välittyy ja tietojen oppiminen tehostuu.
Kuinka paljon REM-unta sekä syvää unta olisi hyvä saada?
Ihmisen tulisi nukkua syvää unta 20 prosenttia ja REM-unta 20-25 prosenttia, unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan.
Unettomuus
Unettomuus (insomnia) tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua, vaikka olosuhteet nukkumiselle olisivat hyvät. Sadat miljoonat ihmiset eri puolilla maapalloa kärsivät unettomuudesta joka yö.
Unettomuuden tavallisimmat syyt ovat fyysinen tai psyykkinen stressi, unirytmin epäsäännöllisyys, liiallinen alkoholin tai kofeiinipitoisten juomien käyttö sekä liikunnan niukkuus.
Katkonainen uni, nukahtamisvaikeudet ja muut unettomuuteen liittyvät häiriöt tekevät helposti elämästä vaikeaa. Yleensä lievät uniongelmat kuitenkin helpottuvat itsehoidolla, kun arjen rytmin saa kuntoon. Uniremontissa kannattaa olla pitkäjänteinen.
Sairaudet saattavat aiheuttaa unettomuutta – unettomuus saattaa aiheuttaa sairauksia
Näitä ovat psyykkiset sairaudet, kiputilat, uniapnea, sydän- ja verenkiertoelinten sairaudet, keuhkosairaudet, endokriiniset sairaudet kuten diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta, Parkinsonin tauti ja muut neurologiset sairaudet, muistisairaudet, maha-suolikanavan sairaudet kuten ärtyneen suolen oireyhtymä ja pahanlaatuiset kasvaimet.
Toisaalta unettomuus altistaa somaattisille ja psyykkisille sairauksille.
Pitkäaikainen huonounisuus ja riittämätön yöuni ovat yhteydessä lihavuuteen, kohonneeseen verenpaineeseen, tyypin 2 diabetekseen, sepelvaltimosairauteen, eteisvärinään, depressioon, itsemurhiin, pitkäaikaisiin kiputiloihin, infektioalttiuteen, onnettomuusalttiuteen, ikääntyneiden kaatumisiin ja ikääntyneiden kognitiivisen suorituskyvyn heikkenemiseen.
Masennus voi siis aiheuttaa unettomuutta, mutta myös unettomuus voi aiheuttaa masennusta.
Unettomuuden omahoito
- Pidä säännöllinen rytmi nukkumaan menossa ja heräämisessä.
- Harrasta liikuntaa, mutta rauhoita ilta 3 tuntia ennen nukkumaan menoa.
- Ulkoile päivällä, jotta saat luonnonvaloa.
- Vähennä kofeiinin käyttöä, varsinkin klo: 12 jälkeen. Huomioi myös energia juomat ja muut piristävät juomat.
- Syö kevyesti ennen nukkumaan menoa.
- Kuuntele rauhoittavaa musiikkia.
- Pidä jalat lämpinä, jolloin nukahtaminen helpottuu.
- Pidä huolihetki jos asiat jäävät mieleen pyörimään. Tehokkaaksi unettomuuden hoidossa havaittu keino on niin kutsutun huolipäiväkirjan pitäminen. Huolipäiväkirja toimii siten, että hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa kirjoitetaan ylös itseä huolestuttavat asiat ja sen jälkeen keskitytään miettimään ja käsittelemään niitä. Näin keskeneräiset asiat saa siirrettyä pois mielestä ennen nukkumaanmenoa.
Nukahtamista ja unta helpottavat ja luonnontuotteet:
- Melatoniini helpottaa nukahtamista.
- Kamomilla/vihreä tee rauhoittaa ennen nukkumaan menoa.
- Laventeli
- Valeriaana
- Mäkikuisma
- Virmajuuri
- Kärsimyskukka